nedelja, 18. november 2018

Rigi Mountain, Švica - Kraljica gora

Če se odpravljate v Zürich ali osrednjo Švico in bi radi naredili enodnevni izlet v okolici, je gora Rigi ali Rigi mountain - Queen of the mountain, kot jo oglašujejo, kot nalašč za vas. Vznožje gore je obdano s tremi jezeri (Zugersee, Lucernskim in jezerom Lauerz).
Do vznožja lahko pridete iz različnih koncev in z različnimi prevoznimi sredstvi. Midve z mojo gostiteljico sva se iz Züricha do vasi Arth-Goldau odpravili z vlakom. Tam sva prestopili na zobato železnico, ki ima do vrha več postaj, tako se lahko odločite, ali boste v hrib grizli kolena ali pa sproščeno opazovali okolico. Glede na to, da je bila spodaj megla, sva si izbrali drugo varianto. Najprej je bila okolica tako mlečna, da nisi kaj dosti videl. Višje smo šli, dalj je segel pogled. Na zadnji postaji nas je sonce že lepo grelo. Izstopili sva in pogled je bil resnično impresiven. Moram pa priznati, da me je nekaj zelo zmotilo. Izredno glasni azijski turisti. Predvidevam, da Kitajci. Imel si občutek, da si na tržnici v Guanzhongu in ne na 1748 m visokem hribu sredi Švice. Sem se prav vprašala kako se obnašam(o), če pridem(o) kam s skupino. Je ves svet res tako moj, da pozabim na želje ostalih ali se prilagodim okolju? 

Izbrali sva si pot na vrh (cca 10 min), ki ni vodila direktno med turisti ampak malce okrog. Verjetno bi, če ne bi bilo megle v dolini, lahko videl vsa tri okoliška jezera. Na vrhu mi je bilo bolj jasno zakaj toliko Azijcev. Ker so sem na vrh prinesli nekaj ton težko skalo iz Kitajske in tja eno iz gore Rigi. Ob velikanski anteni in prineseni skali se tako postavijo v vrsto in fotografirajo. Vse table so večjezične. Poleg nemščine in angleščine so opisi in navodila tudi v kitajskih pismenkah. 



Prav dolgo se na vrhu nisva zadržali tudi zaradi vetra, ki je bril okoli ušes. Čim si se prestavil malo nižje, na sonce, pa je bilo izredno prijetno. Tam si lahko našel tudi lične klopi, s katerimi so domačini vzorno poskrbeli za tiste, ki na vrh oz. okolico pridejo po svojo dozo miru in vitamina D. Če želiš, pa lahko ob zgornji postaji železnice Rigi Kulm uživaš tudi na terasi restauranta, kaj spiješ in poješ.

Vse do vrha gore so iz različnih koncev speljane poti, ki jih seveda lahko uporabiš tudi za navzdol. Tudi zobata železnica ima več različnih postaj pod vznožjem gore. Možnosti je obilo. Najbolj enostavna in najlažja – z vlakom gor in dol, ali pa katerakoli kombinacija uporaba vlaka, gondole in nog, pri čemer si izbiraš postaje, naklon in smer kam želiš priti.
 
Midve sva po tem, ko sva se naužili sonca in pogledov, peš krenili proti drugi strani gore, saj sva imeli namen narediti krožno turo, še z ladjico do Luzerna in nato z vlakom do Berna. V vasi Rigi Kaltbad – First na višini 1433 m sva se mislili usesti na gondolo, ki pelje do vasi Weggis ob Lucernskem jezeru. Ker je bila gondola ravno v popravilu, sva se usedli na vlak. Tako se najina pot navzdol ni končala v mestecu Wegiss pač pa v vasi/mestecu Vitznau. Tam sva se usedli na ladjico in odpluli proti Luzernu.
Možnosti, kaj vse lahko na gori počneš je še kar nekaj! Na primer, v vasi Rigi Kaltbad - First imajo zunanji bazen, kjer so gostje še sedaj, novembra, uživali v namakanju s pogledom na okoliške hribe. Če ne bi imeli drugačnega plana, bi se jim z veseljem pridružili! Opaziti je tudi napise Spa in Wellness, hiške/apartmaje z ličnimi kotički s pripravljenimi kurišči za žar, otroška igrišča… Pozimi je na razpolago kar nekaj žičnic in verjamem, da je smučanje tu pravi užitek!
Za spoznavanje gore Rigi in okolice mi je bila tura super, kdaj naslednjič pa morda cel dan posvetim le vandranju po njej... 

Ni komentarjev: