petek, 22. november 2019

Svet v gozdu


Gozdarski inštitut Slovenije, Večna pot 2, Ljubljana četrtek, 28. november 2019, ob 16. uri odprtje razstave fotografij SVET V GOZDU Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev glasbeni utrinki - Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana


Društvo popotnih fotografov in fotoreporterjev smo ustanovili leta 2003 z željo, da bi fotografije slovenskih popotnikov, ki vsako leto nastajajo v mnogih svetovnih velemestih, puščavah, gorah, deževnih pragozdovih, savanah in na obalah oceanov dvignili na višji, bolj kakovosten nivo. Velik pomen pripisujemo izobraževanju naših fotografov v obliki predavanj, fotografskih delavnic ali delu na terenu. Številni člani društva tudi aktivno sodelujejo z raznimi domačimi in tujimi časopisi in revijami. Kot fotoreporterji beležijo lepe, privlačne in barvite pa tudi črno bele, žalostne in tragične trenutke sodobnega sveta. Na društvenih srečanjih izmenjujejo ideje tako fotografi začetniki, ki so šele pred kratkim spoznali čarobno moč svetlobnega zapisa kot profesionalni mojstri, ki jim fotografija daje vsakdanji kruh. Marsikateri naš član je tudi sodeloval in bil nagrajen na prestižnih fotografskih razstavah ali natečajih.
Predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev Iztok Bončina (iztok.boncina@guest.arnes.si)


SVET V GOZDU Ko vstopimo med visoka drives in nas objamejo vonjave listja, smole ali dišečih smrekovih iglic, se v nas ponovno zbudi odmev prastarih, čarobnih občutkov, ki jih evoluciji tudi v milijonih let ni uspelo zabrisati. Gozdovi nam tudi danes, ko jih pogosto neusmiljeno uničujemo in žrtvujemo na oltarju pohlepa, dajejo življenje. Z njihovo pogubo pride puščava, mrtev in prazen svet. Kdo ve, morda naši potomci ne bodo več poznali šelestenja gostih krošenj starodavnih dreves, blagodejnega hladnega zraka v gozdu sredi soparnega poleta, eksplozije barv v jesenskem času ali ječanja dolgih drevesnih vej pod težo zapadlega snega. Zato se moramo vračati v gozdove, jih ceniti in ljubiti. Saj so naši prijatelji.


Razstavljajo Alan Orlič, Aleksandra Jereb, Alja Pregl, Ana Skobe, Anton Doma, Arne Hodalič, Barbara Rott Cindro, Dejan Kuralt, Gal Kušar, Iztok Bončina, Katja Bidovec, Kristina Brumat, Mankica Kranjec, Marjan Gresl, Martina Budal, Miha Maček (tudi slika v vabilu), Niko Slavičič, Petra Muhič, Sabina Frelih, Saša Kozarov, Špela Vučina, Tadej Maligoj, Tanja Likeb, Tomaž Velechovsky, Tomi Križaj, Tone Štamcar.
Delo društva bo v Veliki dvorani GIS predstavil predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev.

Ni komentarjev: