sobota, 07. januar 2012

Obisk pri Davidu Beckhamu in Batisti


Verjetno vas ne povabi kar tako na obisk kaka znana oseba kot je David Beckham?!

Nekateri imamo srečo! No, da ne bo pomote! Ni bil slavni nogometaš. Sliši se pa dobro, kaj?!

S Pajkom sva v Mandalayu doživela ravno to! Ob fotografiranju mesta Mandalay z griča ala Šmarna gora, so se nama pridružili štiri učenci Phaung Daw Oo šole. Da bi si tujci lažje zapomnili njihova imena, imajo poleg svojih burmanskih/mjanmarskih imen tudi evropejska. Torej David, Batista, Charles... Povabili so naju, da z njimi preživiva prosto dopoldne in si ogledava njihovo šolo.

Zorganizirali so nama tudi sestanek z ravnateljico. Zanimiv pogovor, kjer sem dobila povabilo, da pridem učit fiziko... Khmmmm....Šola je v večini donirana s strani tujcev. Imajo celo svojo kliniko, kamor lahko pridejo tudi domačini iz okolice, ki nimajo denarja za državne zdravnike. Prostovoljno delo tu opravljajo zdravniki prostovoljci iz držav po svetu. Tokrat je bila tam zdravnica iz Nemčije. Iz Nemčije je bil tudi par upokojencev, ki že osmo leto hodi na dopust tja in učit otroke. Ona angleščine, štirkanja, kvačkanja, šivanja, on pa angleščine, izdelovanja stavbnega pohištva ("štoki" za vrata, okna...).

Mene so se najbolj dotaknili pogledi v hiškah, kjer so nastanjeni otroci - sirote po orkanu in protestih v letu 2007. Ko ima vsak otrok svojo odejo, ki jo ponoči razgrne, čez dan pa zloži ob škatlo v kateri je vse kar ima. Glede na to koliko jih je, se sama ponoči ne bi upala na stranišče, da ne bi vseh pohodila.

Imajo tudi svojo knjižnico. Sem tujci pošiljajo učbenike, vadnice, angleške, nemške knjige. Tudi sama jih imam že zbrane in ko dobim še izdelane fotografije za mulčke, jih pošljem. Vem, da v Sloveniji obstaja kup dobrodelnih akcij, a če se morda odločite tudi za mjanmarske otroke, prilagam letak šole in vizitko s kontakti.


foto: Pajk
Stran jim očitno ne dela, imajo pa nekaj posnetkov na youtubu:

http://www.youtube.com/watch?v=AwpAxLm2ffo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=4bFmbgLIVyY
http://www.youtube.com/watch?v=cPbQQWrA9Z0

Ni komentarjev: