četrtek, 6. november 2008

Bombastični naslovi


Spet en bombastičen naslov. Se vprašam, če taki pisci služijo vsakdanji kruh v kaki marketinški agenciji?! Ker dejansko pritegnejo pozornost! No morda me je k branju potegnilo še to, da pač rada fotografiram. In da sem celo enkrat oddala svoje fotografije na natečaj...
Sem se malce zamislila. Kako gledam na to stvar. Na sodelovanje sorodnikov na različnih natečajih. No, se omejim na fotografske. Misli so mi takoj zašle do mojega jemenskega sopotnika Rafka Podobnika - priznanega novogoriškega fotografa. Zakaj? Njegov sin, osnovnošolec, je že pred časom bil razglašen za izrednega fotografa. Vem, da se Rafko z malim precej ukvarja kar se fotografije tiče in mu prenaša svoje izkušnje. Tako to, da mali obvlada, sploh ni vprašanje. Tako so njegove fotke lahko bistveno boljše od nas ostalih amaterjev. In če bi na natečaju zmagal, se mi to sploh ne bi zdelo sporno.
Ok. Zdaj pa k žiriji. Ali je lahko v žiriji sorodnik. Najprej sem šla pogledat v različne razpise za natečaje, npr. na e-fotografiji, NG, Foto Kluba Sušec in tudi "spornega" Poletovega. Le pri Poletovem sem našla prepoved sodelovanja sorodnikov. In ravno tu "težave"? Zanimivo! Tu mi misli zaidejo k lotu in igralnicam. Ker imam dostop do določenih podatkov, ki jih ne morem spreminjati, ne smem v igralnico. Ali to pomeni, da fotografov sin/hči ne bi smel sodelovati na natečaju? Ker ima doma zbranega ogromno znanja in podatkov, do katerega bi lahko prišel v vsakem trenutku. A je razlika, da mora kljub vsemu on na koncu pritisniti na sprožilec! Ne vem, če se pisec posta zaveda, da je za to, da narediš dobro fotko treba še kaj več kot to, da si hči/sin fotografa. V žirijah je v glavnem vedno več članov in četudi bi "fotru" fotografu bila fotografija bolj všeč kot kaka druga, ker pač "sledi napotkom", bi bil preglasovan. In če je njegova fotka boljša, zakaj ne bi zmagal?
Če bi bila jaz žirant, bi se težko odločila med Anino fotko, ki je res odlično ujela trenutek in med Aleševo, kjer mi je všeč ideja! A sploh smem glasovat in sploh navijat, glede na to, da morda tudi Aleša (glede na priimek) lahko štejem med "tapoznane"?
Ah, kakorkoli že. Navijam za najboljšo fotko, ne glede na to, kdo jo je naredil. Ker šteje fotografija. Vsaj jaz v to verjamem! In mnogo bolj kot to, da je nagrajeno fotografijo naredil sin/hči žiranta, bi me motilo to, da bi se kdo drug "podpisal" pod mojo!

3 komentarji:

:-D pravi ...

alja, poglej si še fotko 60 v mojem albumu :
http://picasaweb.google.de/peterman.dana/13LjubljanskiMaraton#5265849532016179442

enaka tematika, le dve črki manjkata... unedva pa tud letita za mano, kt bi blo kej zastonj... ;-)

uživaj v fotografiranju.

ps že maš novo škatlo?

Anonimni pravi ...

Alja, dobro napisano, lahko bi bilo tudi na TF prenešeno.

vsake oči imajo svojga malarja:
Meni pa je najbolj všeč tale. Slučajno jo je naredil matej :-)
http://picasaweb.google.com/matej.zobavnik/13_Ljubljansi_maraton_2008#5261813611266306482
Anonimni Razy

:-) pravi ...

Ej letos je bilo toliko fotografij z LM, da si sploh nisem uspela vseh pogledat. Potem, ko mi je zatajil moj Canon in sem poskušala z izposojenimi fotkiči, s katerimi pač nisem vešča in so fotke temu primerno podpovprečne (no še vedno tekačem za spomin, ni pa da bi jih človek ravno v okvir dajal...), se mi pa sploh ni dalo vseh gledat in se učit... :-)
@:-D: ja, ideja je meni res odlična! Škatla se mora samo še preseliti k meni. Je že v Slo.
@razy: zdaj, ko si me spodbudil ;-), bom objavila še na TF. Katero od Matejevih si mislil? Poveže me na cel album!