nedelja, 19. avgust 2007

Spekulaas vs. pehtranova potica


Sladkarijam se težko uprem. Kot punčka pa sem se nekaterim piškotom izogibala. Če je bilo na krožniku na razpolago več vrst piškotov, se gotovo nisem odločila za Spekulaas. Že design škatle, v kateri so bili spravljeni, mi je bil tak… čuden. Starinski. Da ne rečem ravno socialistični. Piškoti pa… pusti. In definitivno se niso mogli primerjati s kakimi čokoladnimi napolitankami.

Potem je odšla prijateljica Ovca na Nizozemsko. Na izvidnico. Pot jo je zanesla tudi v nek mlin. Jaz sem si predstavljala takega, kot je tudi najbolj značilen motiv za Spekulaas piškote. Iz tistega mlina je prinesla ravno tovrstne piškote. Na obisku sem jih dobila servirane s sladko smetano. In kar topili so se v ustih… Sem se morala prav kontrolirati… Ni in ni mi šlo v račun, kako so me lahko tisti isti piškoti, ki jih včasih sploh pogledala nisem, tako navdušili.

Kasneje so postali stalni spremljevalci na gorske ture. Ko je kdo iz družbe odprl nahrbtnik in vprašal: "Bi kdo piškot?", smo skoraj soglasno vprašali: "Je Speculaas?" "Je." "A lahko dva?" Iz tega smo si naredili kar manjši šov. Tudi, ko Ovco sedaj zanese v domovino, ponavadi ve odgovor na vprašanje: "Ti kaj prinesem od tu?"

Sem šla malce preverit iz česa so tile masleni piškoti, ki so bili včasih delani izključno v lesenih izrezljanih modelčkih. Izvor naj bi imeli v Belgiji in Nizozemski, kjub temu, da podobne piškote delajo tudi drugje. Lesene modelčke so zamenjali tudi modelčki drugih materialov in oblik.

Eden od receptov (še nepreskušen)

Kaj rabimo?
1 čaša nesoljenega masla
1 1/3 čaše sladkorja
2 veliki jajci
1/4 čajne žličke fino nastrgane limonine lupinice
3 3/4 čaše moke
1 1/2 jedilna žlica cimeta
3/4 čajne žličke ingverja
1 čajna žlička pimenta
1/2 čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
1/8 čajne žličke pecilnega praška
2/3 čaša oljupljenih mandeljev
rastlinsko olje za pekač
moko za pomokanje modelčkov

V večji posodi vmešajte maslo in sladkor. Noter ubijte jajci in dodajte limonino lupinico. V srednje veliki posodi zmešajte moko, cimet, ingver, piment, muškatni orešek in pecilni prašek. Počasi zamešajte v mešanico in dodajte mandelje. Testo zavijete v folijo in dajte na hladno za 24 ur. Pečico segrejte na 180°C in rahlo naoljite peki papir. Modelčke rahlo naoljite in pomokajte. Presežek moke odstranite. V modelčke napolnite ravno prave količine testa. Ko polnite modelčke s testom pazite, da ne ostane vmes zrak. Testo, ki ga ne boste mogli uporabiti, pustite na hladnem. Testo iz modelčkov pazljivo spraznite na pripravljen peki papir. Pred ponovnim polnjenjem modelček ponovno pomokajte. Piškote pecite 10 do 15 minut oziroma do takrat, ko začnejo zlato rumeneti na koncih. Odstranite jih iz pečice in jih pustite na papirju še 3 minute, nato jih prenesite in pustite, da se ohladijo. Okrasite po želji in spravite v neprodušno škatlo.

In kaj ima s Spekulaasom pehtranova potica? Oktobra odhajam v Amsterdam na polmaraton. Na SMS z vsebino, da se že veselim, sem dobila odgovor: "Ne bo kar tako - odkupnina je pehtranova potica! ;-)" Ima kdo kak dober preskušen recept zanjo?

10 komentarjev:

Pikapolonica pravi ...

Takole jaz pecem v Ameriki (recept od moje mame):

Testo:
60 dag bele moke
4 dag kvasa
3 rumenjaki
10 dag masla
10 dag sladkorja
2 zlici ruma
3 dcl mleka
1 cajna zlicka limonine lupine
sol
Moko pogrej v mikrovalovki 1 min, dodaj kvasec (kvas + 2 zlici toplega mleka + 1 zlica moke) v sredino moke in ga pokrij z moko ter pusti, da razpoka. Dodaj ostale sestavine, pregneti in pusti vzhajati, da narase na dvojno kolicino. Se enkrat pregneti, pusti cca 30 min in razvaljaj na cca 0.5 cm.

Nadev:
2 kozarcka za zacimbe suhega pehtrana ali 2 pesti svezega
0.5 l kisle smetane
2 jajci
5 zlic sladkorja
1 jogurtov loncek piskotnih drobtin (od albert keksov so najboljse)

Zmiksaj rumenjake in sladkor da penasto naraste, previdno dodaj kislo smetano
naredi sneg iz blejakov

Namazi testo z mesanico rumenjakov, posuj z drobtinami, previdno namazi sneg, posuj s pehtranom.

Zrolaj. daj v namascen pekac, premazi s stopljenim maslom in speci

Mojo prvo potico sem dala v pekac z zlico, ker je vse teklo, testo se je trgal. Prava katastrofa!
Zdaj jo pa ze kar lepo zrolam, ker mi je mama povedala se tole finto: vzami eno belo rjuho in na njej razvaljaj testo (jaz mam eno rjuho samo za potico). Potem pa privzdigni rjuho na robu in jo previdno vleci tako, da se testo zacne rolati.

:-) pravi ...

O super! Hvala!!!! Se mi že sline cedijo! ;-)

Anonimni pravi ...

pazi zdej: teta striti ti pošilja nekaj,kar lahko uporabiš ali pa ne...

Testo
SESTAVINE

3 žlice mlačnega mleka
1 kavna žlička sladkorja
2 dag kvasa
½ l toplega mleka
10 dag surovega masla
2-3 žlice sladkorja
1 kavna žlička soli
malo ruma
nastrgana limonina lupina
vaniljin sladkor
75 dag bele mehke moke
2 jajčna rumenjaka

1.V lonček nalijemo 3 žlice mlačnega mleka, dodamo zličko sladkorja in kvas. Zmešamo in postavimo na toplo, da vzhaja.
2.V večjo skledo damo toplo mleko, surovo maslo, 2-3 žlice sladkorja, žličko soli in ogreto moko. To dobro zmešamo in dodamo vzhajani kvas in 2 rumenjaka. Testo s kuhalnico dobro stepamo od 20 do 30 minut.
3.Stepeno testo potresemo po vrhu z moko, pokrijemo in s posodo vred postavimo na toplo da vzhaja.
4.Ko testo vzhaja, potresemo delovno površino z moko, testo razvaljamo za debelino mezinca in ga obrežemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno površino za polaganje (mazanje) nadeva.

Pehtranova potica
Pehtranov nadev
25 dag surovega masla
2 veliki žlici sladkorja
3 jajca
3 šopke pehtrana

1.Surovo maslo penasto umešamo in dodamo 2 veliki žlici sladkorja, 3 rumenjake, trd sneg 3 beljakov in vse dobro zmešamo.
2.Vmešamo še pehtranove liste, ki smo jih odtrgali od stebel in nasekljali.

Izdelava pehtranove potice
1.Na testo enakomerno namažemo nadev.
2.Testo zelo na tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel, z maslom namaščen pekač za potico. Konca zvitka se morata dobro stikati. Če je zvitek predolg, ga odrežemo in odrezani del, z zadelanima koncema, spečemo posebej v manjšem štirioglatem pekaču.
3.Potico v pekaču pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo za vzhaja.
4.Pred pečenjem premažemo potico še z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jo v pečici na 180°C in sicer približno 45 minut. Potem temperaturo znižamo na 150°C in pečemo še približno 25 minut.
5.Potico stresemo iz modela tako, da je zgornji del spodaj in jo ohladimo. Potresemo jo s sladkorno moko in ponudimo narezano na klinaste rezine.

pa nikar ne ubijaj več jajc... revčki :)

:-) pravi ...

O! Hvala! Preden se odpravim na sever bo treba tele recepte sprobat! Zdaj bom morala pa še degustatorje zbrat! Ker da bi vse te dobrote sama pojedla... papa 21tka! :-)

Anonimni pravi ...

Tvoj bratec komentira,
mislim da si mislila pečico na 250 stopinj in ne 350.
Nisem še zasledil pečice ki bi imela 350 stopinj za naštelat. Čau Segel

:-) pravi ...

Hvala bratec! Bo treba popravit ja! Samo ni 250 stopinj Celzija, ampak 350 Farnheita... praviš torej 180 Celzija...
Segel... preden sem si tole prevedla v sailer....uf! ;-)

Ovca pravi ...

Hej, pripravi škatle, pospravi vse skrite kotičke, prihaja nova pošiljka piškotov!!!!!!!

:-) pravi ...

Madona! Ob vsem tem cukru bom rabila še inzulin!!! :-)
(PS: jupi! ;-) )

:-D pravi ...

ja punca, kr hitr sprobat tele recepte, kej pa lohk na golado prineseš, da probamo, če bo zadosti dobro za ovco.., če nauš mogla use sama degustirat..se mi ob branju tega kr sline cedijo...
pozdravček
d

:-) pravi ...

ja se bom mogla mal manj okoli potikat... ;-) objubim, da dobiš svoj kos! :-)